2. 10. 2013.

Dodik: Ključno da građani istaknu državljanstvo RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je državljanstvo Republike Srpske kapitalna stvar za Srpsku i poručio građanima da prilikom popisa istaknu svoje državljanstvo.



Dodik je naglasio da građani treba da se opredijele za svoju nacionalnu, vjersku i jezičku pripadnost.


"Moja poruka građanima Srpske je da se izjasne kao državljani Republike Srpske, te da Srbi bez oklijevanja istaknu srpski jezik kao svoj maternji", rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je neophodan pošten popis i pozvao građane da u tome učestvuju masovno i da nađu prostora i vremena da sarađuju sa popisivačima i popisnim komisijama.

"Svi koji daju lažne podatke suočiće se sa sankcijama prilikom legalizacije podataka", poručio je predsjednik Srpske.

Dodik: Svi koji daju lažne podatke će krivično odgovarati

Već u prvom danu popisa stanovništva primetilo se da postoje određene spekulacije i upozoravam sve one koji su na to spremni, na osnovu instrukcija koje su dobili od nekih struktura, da kada ti podaci budu javni, snositće zakonske i druge sankcije za lažne podatke koje daju - izjavio je danas predsednik RS Milorad Dodik.
-Upozoravam ih na mogućnost da bi zbog lažnih podataka koje daju, mogli da u narednih nekoliko meseci imaju krivičnu odgovornost - ustvrdio je on u izjavi novinarima u Banjaluci.
Uz poziv građanima RS da se popišu, jer je to njihova zakonska obaveza i važan događaj u razvoju društva u celini, kazao je da popis ne bi trebao da ima bilo kakve spekulativne namere.
-Pozivam sve da u popisu učestvuju na fer i korektan način i bez spekulacija - rekao je Dodik.