29. 8. 2013.

Popis stanovništva u BiH: Ako ne budete kući kad popisivač dolazi, možete biti kažnjeni!

Nakon 22 godine, popis stanovništva u Bosni i Hercegovini biće održan od 1. do 15. oktobra. Ovim povodom danas je u hotelu Evropa održan brifing za novinare, na kojem su predstavljene popisnice, ali i javna informativna kampanja koja počinje 1. septembra, a koja za cilj ima upoznati građane s pravilima popisa.
Na današnjem brifingu, u ime Agencije za statistiku BiH bili su direktor Zdenko Milinović, glavna metodologinja Nora Selimović te savjetnica za odnose s javnošću Mirsada Adembegović.
Ovom prilikom pojašnjeno je da, pored pitanja – koliko nas u BiH ima – rezultati popisa će pokazati i ko smo (starost, pol, obrazovanje…), te gdje i kako živimo (da li živimo u svom stanu/kući, ili smo podstanari, imamo li vodu, struju…).
Dvadeset hiljada popisivača popisaće tako od 1. do 15. oktobra stanovnike i domaćinstva u 142 opštine na području cijele države. U popisnicama će se, pored obaveznih pitanja (pol, starost…), naći i pitanja o mjestu stanovanja (morate, recimo, znati i mjesto stalnog stanovanja svoje majke u vrijeme kada vas je rodila), pitanja o migracijama, zatim etničko-kulturološka pitanja, pitanja o obrazovanju, te ekonomska pitanja, a prvi put u BiH u popisnici će se naći i set pitanja za osobe s određenim poteškoćama, koje će pokazati zdravstveno stanje stanovnika ove zemlje.
Pored popisnice koja se ispunjava za svaku osobu, Agencija za statistiku BiH popisaće i domaćinstva. Za to je namijenjen Upitnik za domaćinstvo i stan, u sklopu kojeg će, prvi put nakon 1968. godine, biti obavljen popis poljoprivrede (proizvodnja voća i povrća, uzgoj stoke…).
Na današnjem brifingu istaknuto je da je građanska obaveza učestvovati u popisu stanovništva i domaćinstava. Takođe, protiv onih koji odbiju učestvovati u popisu, može se pokrenuti sudski postupak, jer je zakonom propisano da građani BiH moraju u njemu učestvovati.
Selimović je objasnila da, u slučaju da građani ne budu kod kuće u vrijeme kada im popisivač dođe na vrata, on će ostaviti poruku na kojoj će napisati termin narednog dolaska. Ako popisivač ponovo dođe i ne zatekne nikoga u domaćinstvu, opet će ostaviti obavijest kada će treći put doći kako bi popisao domaćinstvo. Ako i treći put nikoga ne zatekne u stanu, popisivač će ostaviti obavještenje da se građanin koji nije popisan treba javiti se Komisiji za popisivanje, kako bi obavio svoju građansku dužnost.
Prema riječima glavne metodologinje Agencije za statistiku BiH, proces popisa jednog četveročlanog domaćinstva može trajati od sat do sat i po, a važno je da popis obuhvati 95 do 97 posto ukupnog stanovništva, kako statistička greška ne bi bila veća od pet posto.
Na brifingu su apelovali i da građani popisivače puste u svoje domove, kako povjerljive lične podatke ne bi morali govoriti na pragovima kuća i stanova.
Nakon završetka popisa 15. oktobra, postpopisna anketa će pokazati kakav je kvalitet podataka koje je Agencija za statistiku BiH dobila. Kontrola će se vršiti u 200, od 200.000 krugova, koje će popisivači pokriti u prvih 15 dana oktobra.
Popisnicu i Upitnik za domaćinstvo i stan možete pronaći na www.popis2013.ba.

Putin napada S. Arabiju ako Zapad krene na Siriju?!

Na korak smo do trećeg svjetskog rata! Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je “aktivni memorandum” oružanim snagama naredivši da se izvrše “masovni vojni udari” protiv Saudijske Arabije ukoliko zapadne sile napadnu Siriju!
Putin je ovu naredbu izdao početkom avgusta nakon sastanka sa saudijskim princem Bandarom bin Sultanom, koji je pokušao da privoli Rusiju da popusti u podršci sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu. Saudijski zvaničnik je Putinu ponudio unosne poslove sa naftom ukoliko popusti.
„Naš stav prema Asadu se nikada neće promijeniti. Vjerujemo da je sirijski režim najbolji predstavnik sirijskog naroda i to svakako nisu oni koji jedu jetru“, odgovorio je Putin, misleći na video iz Sirije u kojem jedan od pobunjenika nožem vadi srce i jetru ubijenog sirjskog vojnika i jede ih.
Tada je saudijski princ, koji je ujedno šef obavještajne službe, rekao da će njegova zemlja „pustiti sa lanca“ čečenske teroriste koje kontroliše i koji će izvršiti masovne napade i izazvati haos tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju sljedeće godine. To je iznerviralo Putina, koji se smatra najzaslužnijim za dobijanje i planiranje ZOI u Rusiji. Dnevnik „Euro Times“ prenosi i da ruska služba FSB raspolaže podacima da će američki predsjednik Barak Obama ubrzo poslije napada na Siriju narediti i udare na Iran, što bi planetu lako moglo da gurne u treći svjetski rat.
SAD i saveznici već gomilaju trupe nedaleko od obale Kipra. Amerika isključuje unilateralnu vojnu akciju protiv Sirije, a sa saveznicima pregovara o mogućim kaznenim udarima koji bi mogli da potraju i više od jednog dana, saopštio je juče visoki američki zvaničnik, koji je zatražio da ostane anoniman. Obamini pomoćnici sa saveznicima planiraju reakciju i na eventualnu odmazdu sirijskog režima u slučaju da dođe do vojne akcije koju bi predvodila Amerika.
Napad u petak?!
SAD i Britanija privode kraju izradu plana o napadu na Siriju, tvrdi „Gardijan“, dok „Vašington post“ prenosi da bi napad mogao da počne „najranije u petak“. Agencija AP prenosi da je danas u V. Britaniji sjednica Parlamenta, dok Obama naredne nedjelje putuje u Švedsku i Rusiju na samit G20.
Al Kaida i Amerika ponovo saveznici!
Al Kaida je zaprijetila „Vulkanom osvete“ snagama sirijske vlade u znak odmazde zbog napada hemijskim oružjem. Tako će poslije rusko-avganistanskog rata Al Kaida i SAD ponovo postati saveznici ukoliko Obama naredi napad.
Asadov brat iza napada gasom?
Izraelski mediji, pozivajući se na obavještajne izvore, prenose da iza napada hemijskim oružjem stoji Maher al Asad, brat Bašara al Asada, predsjednika Sirije.
Hakeri već u ratu!
Na sajt i Tviter nalog „Njujork tajmsa“ izvršen je napad, za koji je odgvornost preuzela „Sirijska elektronska vojska“, koja podržava Al Asada.
Obama ispunio san!
Barak Obama se kasno sinoć obratio javnosti na obilježavanju 50. godišnjice Marša na Vašington, kada je crnački vođa Martin Luter King održao svoj istorijski govor „Imam san“ („I Have a Dream“).

Novi virus 'krade' lozinke putem Facebooka

Facebookom se širi opasan virus koji 'krade' lozinke korisničkih računa. Ako vam neko pošalje u Facebook poruci ili e-mailu da ste označeni u nekom videu, ne otvarajte link, jer biste u protivnom mogli da 'pokupite' opasan virus,.

Kliknete li na taj link, on će vas odvesti na drugu stranicu gde će se nuditi download dodataka koji su potrebni za pokretanje videa.




Nakon što skinete te dodatke, virus ima pristup svemu što ste sačuvali u svom internet pretraživaču, uključujući i lozinke vaših korisničkih računa.

Istraživači tvrde da se virus širi brzinom od oko 40.000 napada po satu, a za sada je zarazio već 800.000 korisnika Google Chrome pretraživača.

 U Googleu su svjesni ovog napada i onemogućili su dodatke u pretraživaču koji omogućuju virusu da se probije.

U Facebooku takođe pokušavaju da eliminišu pretnje, njihov portparol kaže kako Facebook trenutno onemogućava svojim korisnicima da kliknu na linkove.